De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Narcisten, wie zijn dat?

Waarom herkennen we ze niet voor wat ze zijn? Waarom zien we alleen hun perfecte masker, hoe komt het dat ze zo populair zijn en waarom krijgen ze zoveel macht? Om dit volledig te kunnen begrijpen, moeten we eerst weten wat een narcist is.

De narcistische stoornis is niet hetzelfde als een ziekte en het is dan ook niet te behandelen, noch te genezen. Narcisme is een tekort. Het is een tekort/een gebrek in het brein. Narcisten hebben een gebrek aan iets wat de meeste van ons wel hebben; een geweten.

Narcisten hebben het vermogen om goed van kwaad te onderscheiden. Ze missen alleen de capaciteit om zich er iets van aan te trekken. Hun geheime wapen is dat ze geen geweten hebben en dus kunnen zeggen en doen wat ze willen, zonder zich ooit schuldig te voelen. Zolang het in hun voordeel is, wat hun doelen ook zijn, goed of slecht, dan vertonen ze volledig aanvaardbaar gedrag. Dit is ook meteen de reden waarom narcisten zo moeilijk herkenbaar zijn.

Gevaarlijk charisma 

Op het eerste gezicht worden narcisten vaak aardig gevonden. Ze presenteren zich als netter en flitsender, met meer charme, met meer zelfbewuste bewegingen en met meer humor, dan de meeste mensen. Het zijn briljante acteurs, verleiders en - ja, zelf een hypnotiseurs en kunnen zo iedereen voor zich winnen. Zo zijn er wereldwijd genoeg zelfstandige en intelligente vrouwen gevallen voor het charisma van narcisten. Helaas gaan ook zeer ervaren politici met ze in zee.

Ook de media is al snel 'in de ban' van narcisten, met hun populistische en controversiële uitspraken. Mede hierdoor gaat ook het grootste deel van de bevolking voor de bijl, voor de charmante uitstraling en het manipulatieve brein van de narcist.

Wat is er aan de hand?

Wat is er zo aantrekkelijk aan narcisten, althans aanvankelijk, wat verklaart hun populariteit? En welke facetten van de narcist kunnen het meest worden gerelateerd aan zijn populariteit?

Er zijn slimme studies gedaan, om te bepalen waarom narcisten aanvankelijk zo populair zijn. Zonder deze wetenschappelijke onderzoeken te willen ondermijnen, kan ik met mijn nuchter verstand verklaren waarom dit zo is. Het is een kwestie van nadenken, over hoe we geëvolueerd zijn door de tijd en je ziet de logica. Onze lange evolutionaire geschiedenis zorgt ervoor dat we nog steeds zoeken naar 'krachtige leiders'.

Populairiteit narcist


Mijn inziens zijn narcisten op het eerste gezicht zo populair, als gevolg van de oeroude signalen die zij produceren. We reageren hier, instinctief positief op bij de eerste kennismaking.

Narcisten doen zich voor als arrogant, autonoom, zelfverzekerd, charismatisch en zijn vaak intelligent. Om te overleven, waren we ooit aangewezen op 'de sterkste van de groep'. Mede hierdoor blijken we - in eerste instantie- nog steeds voor deze 'kwaliteiten' te vallen. Dankzij onze afkomst lopen we nog steeds achter de "Alpha man, - Bokito" - aan.

Zelfbescherming noodzakelijk

De positieve sociale reacties die narcisten op het eerste gezicht oproepen, spelen een belangrijke rol in problemen en mechanismen die disfunctioneel zijn op de lange termijn. Wanneer je eenmaal snapt hoe misselijkmakend charismatisch narcisten kunnen optreden, is dit de eerste stap om jezelf te kunnen beschermen.

U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Narcisten, wie zijn dat?