De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Narcisten in de politiek

De meeste Nederlanders hebben een misvatting over psychopaten met narcistische kenmerken. Ze denken dat het een zeldzaam ras is of dat het wilde moordzuchtige gekken zijn, die altijd worden opgesloten. Deze valse overtuigingen zijn in tegenspraak met de feiten. Je zult meer narcistische psychopaten tegenkomen in leidinggevende functies en in de politiek dan in de gevangenis.
 
De meeste narcisten beschikken over voldoende vaardigheden om uit gevangenis te blijven. Narcistische psychopaten gedijen juist goed in de samenleving waarin we momenteel leven. Dit is mede te verklaren vanuit het perspectief van de evolutionaire ontwikkeling en huidige egocentrische cultuur.
 
We zijn geneigd het goede in de mens te willen geloven en het misbruik, onverantwoordelijkheid,  leugens, bedrog, verdeeldheid zaaien en de buitensporige behoefte aan controle te bagatelliseren. Zo kan het dat we de op het eerste gezicht zo'n charmante en aardige man, kiezen als volksvertegenwoordiger en hem niet herkennen als een narcistische psychopaat.
 
Destructieve krachten
 
Narcisten in de politiek hebben nadelige gevolgen in alle mogelijke lagen van de maatschappij. Op meedogenloze wijze misbruiken zij de macht. Deze professionele kwelgeesten hebben geen sociaal geweten. Ze lappen alle regels aan hun laars en negeren de rechten van anderen. Deze lafaards kiezen kwetsbare doelgroepen als slachtoffer. Ze zijn niet in staat om medemenselijk te zijn en veroorzaken altijd grote problemen.
 
Je hoeft geen deskundige te zijn om te beseffen dat er een groot gevaar is wanneer narcistische politici aan de macht komen. We hebben er geen probleem mee om Hitler, Stalin, Bin Laden en vele anderen te kwalificeren als gevaarlijke leiders. Maar als het gaat om onze eigen leiders, kunnen we op de een of andere manier niet accepteren dat sommige gedreven worden door dezelfde destructieve krachten.
 
Een zekere mate van narcisme is volkomen natuurlijk en gezond. Maar wanneer dit doorslaat en extreme vormen aanneemt komen we uit bij kenmerken als kwaadaardigheid, egocentrisme, gebrek aan empathie, overdreven eigenliefde en het negeren van grenzen. Indien een narcist doorslaat kan hij zeer gevaarlijk worden. In deze vorm kan narcisme ernstige schade aanrichten.
 
Manipulatief genie
 
Zolang het in hun voordeel is, wat hun doelen ook zijn, goed of slecht, dan vertonen ze volledig aanvaardbaar gedrag. Ze zijn verbaal sterk en verdraaien alles. Deze charmeurs krijgen gewoonlijk wat zij willen.
 
Dit prototype oplichters zorgt ervoor dat ze onmisbaar worden. Ze zullen met alles instemmen en het dan plots over een andere boeg gooien. Vrijwel iedereen kan door een narcist misleid worden. Helaas gaan ook zeer ervaren politici met ze in zee. Deze steunen hen vooral om hun eigen doelen veilig te stellen.
 
De politieke slogan van narcisten is: 'ethiek en moraal zijn voor mietjes.'
 
Het is dus uiterst raadzaam om nooit het manipulatieve genie van pathologische narcisten onderschatten! Hoe gevaarlijk narcisten kunnen worden hangt ervan af hoeveel verantwoordelijkheid wij ze geven. Hoe meer macht ze krijgen hoe extremer ze worden.
 
Kwestie van kennis
 
We zouden niet langer toe moeten kijken hoe deze excessen in de politiek de ruimte krijgen. Het is geen kwestie van politieke voorkeur of kleur, rechts of links, het is slechts een kwestie van gebrek aan kennis over psychopathisch narcisme, meer niet.
 
We kunnen leren te zien, wie ze echt zijn en wat hun negatieve houding tegen de menselijkheid teweeg brengt. Narcisten onderscheiden is niet moeilijker dan een giftige paddenstoel leren herkennen. Je moet alleen wel weten waar je op moet letten, om deze diepere donkere laag in de mensheid te leren herkennen.
U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Narcisten in de politiek