De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Loskomen van een narcist

Indien je bang bent met een narcist te maken te hebben en je moeite hebt om jezelf los te maken, dan kunnen de onderstaande stappen je helpen.

Loskomen van een narcist is niet gemakkelijk. Het is erg belangrijk dat je begrijpt dat je door toedoen van deze gestoorde persoonlijkheden, jezelf volledig kunt verliezen. De controle, het misbruik en de manipulatie, zijn allemaal een vorm van hersenspoeling. Daarom is het 'herprogrammeren' van jezelf de enige effectieve manier om jezelf te bevrijden van deze destructieve invloed .

De weg terug vinden naar jezelf, kan over hobbelige paden gaan, maar stapje voor stapje kom je er wel!

De volgende stappen kun je nemen om jezelf terug te vinden: 

1. Bewustwording

Ontkenning kan je ergste vijand zijn. Door het gebrek aan kennis en begrip van narcisme is het gemakkelijk om lang in de ontkenningsfase te blijven. Weigeren om de waarheid te erkennen is niet moeilijk als je geen kennis hebt. De meeste mensen proberen zin te geven aan een gruwelijke nachtmerrie die zij doormaken dankzij de narcist. Ze vinden het in het begin moeilijk om te ontwaken. Ze twijfelen of de persoon wel echt een narcist is. Dit is een normale en natuurlijke reactie als mens. Dit is ook waardoor het vaak zo moeilijk is.

Aanvankelijk kun je tijdelijk worden verlamd van angst door het nieuwe bewustzijn, maar de enige manier om vooruitgang te boeken is door te aanvaarden van de werkelijkheid voor wat het is en je te realiseren dat je het recht hebt om je eigen keuzes te maken en maatregelen te nemen.

2. Doe je huiswerk

Het belangrijkste wat je kunt doen is alles leren wat je kunt over narcisme. Lees alles over narcisme. Breng die kennis in praktijk. Omdat narcisten niet denken en voelen als wij dat doen, kun je ze niet behandelen zoals je dat met "normale" mensen doet. Ook medelijden met hen hebben heeft geen zin, omdat al je gevoelens gewoon tegen je gebruikt zullen worden. Je hebt het nodig om je hart te beschermen, zodra het duidelijk is dat je te maken hebt met een narcist.

3. Zoek ondersteuning

Wanneer je niet meer om de waarheid heen kunt, is het verstandig om jouw waarheid te gaan delen met anderen. Het eerste dat je moet gaan doen is praten met anderen die begrijpen wat je doormaakt. Meestal heb je verschillende soorten hulp nodig om 'uit de ban' te komen van de narcist; hulp van experts, praktische hulp, emotionele ondersteuning en hulp van lotgenoten.
Wanneer je het gevoel hebt vast te zitten, ga naar je huisarts en bespreek dit met hem/haar. Zoek, samen met je huisarts, deskundige hulp, voor jezelf en eventueel ook voor je kinderen. Dit alles gaat niet probleemloos voorbij.

4. Zelf veranderen

Als je wilt weten hoe je het beste met narcisme kunt omgaan moet je bij jezelf beginnen. Je zal bij jezelf moet beginnen met het veranderen van jouw perspectief en vooral jouw reacties op hem. Later zal blijken dat dit veel meer uitwerking zal hebben, dan al het andere dat je probeert te doen. Boven alles: blijf onder ogen zien dat narcisme onveranderlijk is en het in de meeste gevallen, steeds erger zal worden.

Mogelijkheden en Keuzes


Je kunt een narcist niet veranderen, maar je kunt wel maatregelen nemen om zelf veranderingen in je leven aan te gaan, die je gelukkiger te maken. Het is een mooi doel om te aanvaarden wat we niet kunnen veranderen en veranderen wat we kunnen. Wij hebben de mogelijkheid om te groeien en te evolueren, dat is iets moois. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor de keuzes die we maken in het leven en we kunnen kiezen om gelukkig te zijn of we kunnen ervoor kiezen om een slachtoffer te blijven.

5. Je leven in eigen hand nemen


Begin te leren om je kracht terug te nemen, grenzen stellen, niet te reageren, je emoties te controleren en dit alles te blijven doen. Niets aan jezelf doen is het slechtste dat je doen kunt! Het opmerken en erkennen van de destructiviteit en het misbruik is de de eerste stap om dit te beëindigen.

Je kunt veel kracht putten uit het ontwaken en het terug nemen van de controle over je leven!

U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Loskomen van een narcist