De narcist ontmaskerd

Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken

Liefde of verslaving?

Een destructieve relatie tast je hele bestaan aan. Het holt je persoonlijkheid uit, brengt je gezondheid in gevaar en berooft je van je levensvreugde! Wat zorgt er dan voor, dat je toch blijft?
Met zijn sluwe gedrag kan een narcist je identiteit volledig om zeep helpen. Hij weet precies je zwakke plekken te vinden en die te gebruiken voor zijn eigen gewin. Dat kan heel geleidelijk gaan en steeds een beetje erger worden. Totdat er niets meer van je eigenwaarde over is en je - in je beleving - geheel overgeleverd bent aan de narcist.

Een veel voorkomend probleem om los te komen van de relatie met een narcist is ‘relatieverslaving'. Dit is een situatie waarin je niet meer van een ongezonde relatie durft los te komen vanwege heftige gevoelens van afhankelijkheid en/of verlatingsangst. Op dat moment ben je een 'relatieverslaafde'. 
 
Echte verslaving
 
Ook op een wat dieper niveau kom je gedachten tegen als schuldgevoelens, schaamte en een overdreven verantwoordelijkheidsgevoel voor anderen, die het bemoeilijken om de relatie te beëindigen. Op een nog dieper niveau liggen onverwerkte gevoelens die ervoor zorgen dat we er niet mee kunnen stoppen. Deze gevoelens heb je vaak onbewust opgedaan in je kinderjaren en hebben veel invloed op je volwassen leven.
 
Genezen 
 
Leren om op een liefdevolle, respectvolle manier met jezelf, je eigen gevoelens en je behoeften om te gaan is de eerste stap om van deze verslaving los te komen. Dit doe je door weer contact te maken met jezelf, met je innerlijke stem en daarop te vertrouwen. Draag de verantwoordelijkheid voor je eigen leven en welzijn, zodat je geen speelbal meer bent van iemand, die enkel en alleen zijn eigenbelang voorop heeft staan.
Om volledig van je verslaving te kunnen genezen moet je in "detox". Als het even kan is het - in het geval van een relatie met een narcist - het beste om gewoon "cold turkey" te gaan, omdat de kans anders groot is dat je een terugval krijgt. Detoxen van de narcist komt op in de praktijk neer op maar één ding en dat is: geen contact!
 
Je idee veranderen
 
Je beseft waarschijnlijk niet dat het enige wat er 'met je mis is' - is dat je door de narcist bent gehersenspoeld! Zodra je eindelijk begint om wakker te worden, is het vaak al te laat en ben je jezelf al volledig kwijtgeraakt.
Je gedachten en je werkelijkheid zijn vaak zo verward dat een tijdje kan duren om alles op een rijtje te krijgen en jezelf opnieuw te vinden. Maar, wanneer je stap voor stap je gevoel volgt en die dingen doet die nodig zijn om te kunnen genezen, zullen je gevoelens en de manier waarop je tegen jezelf en je leven aankijkt veranderen. Hiermee zal ook je relatie veranderen. Uiteindelijk zal dan ook je idee omtrent het beëindigen of behouden van je relatie veranderen.
U bevindt zich hier: De narcist ontmaskerd | Liefde of verslaving?